10 största Real Madrid-ikoner genom tiderna

Real Madrid har genom åren varit hem för några av sportens största talanger. Klubben, som grundades 1902, har en rik historia präglad av triumf och talang där spelare inte bara har satt sin prägel på klubben utan också på fotbollshistorien globalt.

Här följer en genomgång av tio av de mest framträdande spelarna som har burit Real Madrids vita tröja.

Det skriver tidningen Sporten Kort.

Alfredo Di Stéfano, ansedd som en av fotbollsvärldens första globala superstjärnor, hade en mångsidighet på planen som gjorde honom unik, då han kunde dominera spelet från nästan vilken position som helst. Di Stéfanos otroliga förmåga att göra mål, kombinerat med hans ledarskap på planen, bidrog väsentligt till Real Madrids framgångar under 1950- och 1960-talen, då klubben vann fem europeiska mästerskap i rad.

Ferenc Puskás, en annan legend, gick med i Real Madrid mitt i sin karriär men det hindrade honom inte från att bli en av klubbens mest älskade figurer. Med ett otroligt målsinne satte Puskás flera målrekord som fortfarande står sig den här dagen. Hans namn lever vidare genom FIFA Puskás-priset, som ges till årets vackraste mål.

Raúl González är en av de mest ikoniska figurerna i klubbens nyare historia. Raúl, känd för sitt outtröttliga arbete och förmågan att hitta nätet i avgörande ögonblick, är Real Madrids näst bästa målskytt genom tiderna. Hans dedikation och lojalitet mot klubben genom 16 säsonger gjorde honom till en älskad figur bland fansen.

Zinédine Zidane, först som spelare och sedan som tränare, har haft en oöverträfflig inverkan på Real Madrid. Hans avgörande mål i Champions League-finalen 2002, en spektakulär volley, är ett av de mest minnesvärda ögonblicken i klubbens historia. Zidane fortsatte att leda klubben till ytterligare framgångar som tränare, inklusive tre på varandra följande Champions League-titlar.

Cristiano Ronaldo, en modern fotbollsikon, revolutionerade Real Madrids anfallsspel under sin vistelse. Med en otrolig målfrekvens bröt han den ena rekordet efter det andra och blev klubbens ledande målgörare genom tiderna. Hans bidrag till klubben omfattade flera La Liga-titlar och fyra Champions League-troféer, vilket cementerade hans status som en av de största någonsin.

Sergio Ramos, försvarsspelaren känd för sitt kämparhjärta och ledarskap, spelade en central roll i Real Madrids försvarslinje i över ett decennium. Ramos var inte bara en formidabel försvarsspelare utan också ett hot mot motståndarens mål, ofta med avgörande mål i viktiga matcher.

Iker Casillas, en produkt av Real Madrids ungdomsakademi, tjänstgjorde som klubbens förstemålvakt i många år. ‘San Iker’, som han kärleksfullt kallades av fansen, var känd för sina spektakulära räddningar och spelade en nyckelroll i klubbens nationella och internationella triumfer.

Roberto Carlos, berömd för sin blixtsnabba hastighet och kraftfulla skott, var en av de mest skräckinjagande vänsterbackarna under sin tid. Hans förmåga att bidra offensivt, inklusive några spektakulära långskottsmål, gjorde honom till en viktig spelare för Real Madrid.

Luís Figo, vars kontroversiella övergång från Barcelona till Real Madrid skapade rubriker, visade sig vara en värdefull tillgång för klubben. Hans tekniska skicklighet och förmåga att skapa målchanser bidrog till Real Madrids framgångar i början av 2000-talet.

Slutligen finns Hugo Sánchez, en av de mest dödliga anfallarna under sin era. Med akrobatisk finess och en outtröttlig målkänsla var Sánchez en nyckelspelare för Real Madrid i slutet av 1980-talet, där han vann flera titlar och personliga utmärkelser.

Dessa spelare är bara några av de många talangerna som har prytt Santiago Bernabéu-stadion genom åren. Var och en har bidragit till Real Madrids rika historia och tradition av excellens, som fortsätter att inspirera nya generationer av spelare och fans över hela världen.